قشقایی وارداتی
نام نیسان قشقایی از ایل قشقایی که در استان فارس زندگی میکنند گرفته شده است. از آن جایی که ایل قشقایی، ایل سختکوشی هستند، این خودرو نیز برای رانندگی در مسیرهای سخت و انجام فعالیتهای سنگین طراحی شده است. این خودرو در سال 2009 طراحی شد و توسط پارس خودرو وارد بازار ایران شد. این خودرو در دو مدل تک دیفرانسیل و دو دیفرانسیل در ایران تولید میشود و تیپ دو دیفرانسیله برای آفرود امکانات مناسبی دارد.
مشخصات فنی نیسان قشقایی وارداتی
موتور این خودرو 4 سیلندر و 16 سوپاپ طراحی شده است و حجم موتور آن 2 لیتر است. حداکثر قدرت این خودرو 140 اسب بخار است و گشتاور خودرو 196 نیوتن متر است. 11 ثانیه زمان نیاز است که شتاب این خودرو از صفر به 100 برسد. بیشترین سرعتی که میتوان با این خودرو رانندگی کرد 192 کیلومتر بر ساعت است. باک نیسان قشقایی وارداتی 65 لیتر حجم دارد و استاندارد آلایندگی آن یورو 4 است. سیستم ترمز و پایداری این خودرو شامل سیستم ABS و EBD میشود. ترمز عقب این ماشین از انواع دیسکی خنک شونده انتخاب شده است.
امکانات و تجهیزات نیسان قشقایی وارداتی
شاید نتوان نیسان قشقایی وارداتی را از نظر امکانات و تجهیزات با خودروهای روز دنیا مقایسه کرد اما در جایگاه خود این خودرو از جمله مدلهای با امکانات شناخته میشود. قابلیت پخش MP3، چنجر 6 تایی، 7 عدد بلندگو و ساب ووفر از امکانات سیستم صوتی خودرو است. سیستم تهویه این خودرو به صورت اتوماتیک کنترل میشود. سیستم کروز کنترل و تنظیم برقی پدال رانندگی را ساده میکند. آینههای جانبی نیز به صورت برقی تنظیم شده و دارای گرمکن هستند. استفاده از چراغهای زنون در جلو و چراغهای LED در عقب خودرو و امکان شستشوی چراغها از جمله امکانات روشنایی خودرو هستند. صندلیهای جلو قابلیت تنظیم داشته و یک حافظه مرکزی حالت مورد نظرتان را ذخیره میکند. در ضمن صندلی راننده دارای گرمکن است.
طراحی داخلی و خارجی نیسان قشقایی وارداتی
رنگ قرمز انتخاب شده برای این خودرو ما را به یاد فرشهای و لباس ایل قشقایی میاندازد. این خودرو با صلابت به راستی توانسته است ویژگی این قوم ایرانی را به تصویر بکشد. خودرو برای رانندگی در جادههای صعبالعبور استان فارس مناسب است و ویژگیهای خودروهای آفرود را دارد. از نظر طراحی داخلی نیز صندلیهای چرم، امکانات کامل و جایگذاری دکمهها، زیبایی خاصی به این خودرو داده است.
مقایسه نیسان قشقایی وارداتی با سوزوکی ویتارا
این دو خودرو ژاپنی هر دو شاسی بلند هستند و امروز در کشورمان ایران خرید و فروش میشوند. ویژگیهای هر دو خودرو شبیه به هم است و تفاوت چندانی با هم ندارد. در حالی که با خودرو نیسان قشقایی دو دیفرانسیل میتوان تا 190 کیلومتر بر ساعت رانندگی کرد، بیشینه سرعت سوزوکی تنها 175 کیلومتر بر ساعت است. زمانی که قشقایی میتواند در هر 100 کیلومتر 9.9 لیتر بنزین مصرف کند، وتارا 9.1 لیتر بنزین میسوزاند. مشخصات موتور و ایمنی، این خودرو یکسان است.
کلام آخر
با اینکه در مقایسه با تولیدات داخل خودروی نیسان قشقایی وارداتی کیفیت مناسبی دارد اما امروز تولید آن در ایران به ندرت انجام شده و گارانتی خوبی از آن پشتیبانی نمیکند. از این رو مردم ایران از خرید این خودرو با کیفیت محروم هستند.
معرفی کمپانی نیسان
نیسان - Nissan - شرکت خودروسازی ژاپنی و چندملیتی است که ریشههای آن به زمان راهاندازی شرکت خودروسازی داتسون بازمیگردد، در پی خریداری شرکت داتسون توسط یوشیسوکه آیکاوا، وی داتسون را در شرکت خوشهای و تازه تأسیس خود، یعنی گروه نیسان ادغام نمود و بخش خودروسازی جدید را نیسان نامید.
نیسان همانند تویوتا و هوندا که لکسوس و آکورا را در آمریکای شمالی تأسیس کردند، برند اینفینیتی را در آمریکای شمالی تاسیس نمود.
رنو از سال 1999 به یکی از سهامداران اصلی نیسان تبدیل شد، بهطوریکه تا سال ۲۰۰۸ مالک ۴۴٪ از سهام آن گردید، در مقابل هماکنون نیسان نیز ۱۵٪ از سهام رنو را در اختیار دارد.نیسان خود مالک برند های داتسون، اینفینیتی و نیسمو نیز میباشد.
محصولات نیسان، از اواسط دهه ۱۹۸۰ وارد بازار ایران شدند و پارس خودرو به عنوان نخستین شریک نیسان از سال ۱۹۸۶ تولید شاسی بلند پاترول را آغاز کرد.
در همان سالها وانت نیسان جونیور نیز در سایپا و شرکت زامیاد تولید میشد، وانتی که هنوز هم تولید آن ادامه دارد و هیچ خودرویی توانایی جانشینی آن را ندارد.
سالها بعد و پس از توقف تولید پاترول، پارس خودرو شاسی بلند های دیگر نیسان منجمله رونیز، پیکاپ، سرانزا و قشقایی را به خط تولید خود آورد و بعدها سدانهای ماکسیما و تینا هم در کنار آنها به خطوط تولید پارس خودرو اضافه شدند.
اما از سال 1394، شرکت جهان نوین آریا خود را به عنوان دیگر نماینده نیسان معرفی کرد که واردات مدلهای مختلف جوک و ایکستریل به ایران، حاصل فعالیت های شرکت جهان نوین میباشد.