ریو هاچ بک
با آغاز سال 2010 و شروع دههی جدید شرکت کیا با رونمایی از خودروهای نسل سوم خود گام بزرگی در جهت مطرح کردن برندهای کرهای برداشت. ریو هاچ بک به عنوان یکی از خودروهایی که در ادامه این نسل پا به بازار خودرو گذاشته مطرح است. نخستین سری از ریو هاچ بک که وارد ایران شد مدل 2014 آن بود. در ادامه با مشخصات این خودرو آشنا خواهیم شد.
مشخصات فنی ریو هاچ بک
خودروی صاحب نام شرکت کیا با داشتن ظرفیت موتور 1.4 لیتری و حجم موتور 1396 سی سی به بازار عرضه شد. ریو هاچ بک دارای حداکثر توان موتور 109 اسب بخار و حداکثر گشتاور 137 نیوتن متر است. میزان مصرف ترکیبی سوخت آن چیزی حدود 6.4 لیتر در هر 100 کیلومتر است که نشان از مصرف کم آن دارد. حداکثر سرعت قابل پیمایش کیا ریو هاچ بک 183 کیلومتر بر ساعت بوده که رقمی قابل قبول برای یک خودروی اسپرت است.
طراحی داخلی و خارجی ریو هاچ بک
میتوان ادعا کرد که یکی از زیباترین طراحیهای کمپانی کیا در این خودرو نمایان است. البته در طراحی این خودرو به خصوص طراحی داخلی آن ضعفهایی وجود دارد که نباید به این سادگی از آنها گذشت. به عنوان یک خودروی اسپرت کمپانی کیا دست کم میتوانست طراحی جذابتر و متفاوتتری از داشبورد و نوع چینش اجزا داخلی آن به کار ببرد که در نسخههای بعدی بخشی از این موارد اصلاح شدند. ریو هاچ بک با ارتفاعی کمتر از 1 و نیم متر و ابعاد 4055 در 1720 میلیمتر خودرویی کاملا اسپرت به نظر میرسد. از جمله مواردی که ظاهری خاص و اسپرت به ریو هاچ بک بخشیده وجود سقف سانروف و روکشهای چرمی صندلی و فرمان است که حس فوقالعادهای به فرد داخل خودرو القا میکند.
امکانات و تجهیزات ریو هاچ بک
یکی از نقاط ضعف ریو هاچ بک عدم وجود امکانات و تجهیزات مطابق با یک خودروی اسپرت تمام و کمال است، اما امکانات این خودرو تا همین اندازه نیز در سطح نسبتا خوبی قرار دارد. سیستم تهویه خودکار، آینه جانبی تاشو برقی، مالتی مدیا با قابلیت اتصال با بلوتوث، وجود دکمههای کنترلی در طرفین فرمان از جمله امکانات به کار رفته در کیا ریو هاچ بک هستند.
مقایسه کیا ریو هاچ بک و آلفا رومئو جولیتا
آلفا رومئو جولیتا و کیا ریو هاچ بک در یک کلاس قرار داشته که البته محصول شرکت آلفا رومئو طرفداران پرشماری دارد. شاید این مقایسه از این نظر عجیب به نظر برسد اما وجود هر دو در کلاس اسپرت و ویژگیها و مشخصات آنها دال بر یک مقایسه معقولانه بین دو خودرو است. جولیتا با داشتن وزنی 200 کیلوگرم سنگینتر از ریو هاچ بک و با داشتن حداکثر توان موتور 170 اسب بخار خودنمایی میکند. صفر تا صد شتاب جولیتا 7.7 ثانیه است. این در حالی است که میزان شتاب ریو هاچ بک 12.5 ثانیه بوده که این نشان از آن است که ریو هاچ بک در این بخش با اختلاف عقبتر از خودروهای پرچمدار اسپرت است. در میان دیگر ویژگیها هر دو خودرو تقریبا وضعیت یکسانی دارند اما ریو هاچ بک با وجود این که توسط پیتر شرایر طراحی شده و جز خودروهای محبوب کمپانی کیا به حساب میآید اما نقصهایی در مقایسه با خودروهای تراز اول اسپرت دارد.
سخن آخر
بیش از هر چیز ظاهر این خودرو است که میتواند نقشی تعیین کننده در انتخاب افراد داشته باشد. البته آشنایی با خودروهای کمپانی کیا و از طرفی تجربه متفاوت در رانندگی از جمله دلایلی هستند که بخش بزرگی از خریداران را به این خودرو جذب میکنند.
معرفی کمپانی کیا
کیا موتورز شرکت خودروسازی کرهای است، که بهعنوان زیرمجموعهای از هیوندای، محسوب میشود و در سال ۲۰۱۳ با تولید ۲٫۷۵ میلیون دستگاه خودرو، دومین خودروساز کره جنوبی شناخته شد.
کیا موتورز هماکنون دارای ۸ کارخانه تولیدی است، که در کشورهای ایالات متحده آمریکا، چین، کره جنوبی، ویتنام و اسلواکی مستقر میباشند. دفتر مرکزی این شرکت در شهر سئول قرار دارد و سهام آن در بازار بورس کره دادوستد میشود. شرکت هیوندای موتور با در اختیار داشتن ۳۳٫۹۹٪ درصد از سهام کیا موتورز، بزرگترین سهامدار آن بهشمار میآید.
نخستین خودروی کیا در ایران پراید است که در دهه 70 شمسی به بازار کشورمان وارد شد از آن سال تاکنون، با اشکال اسامی مختلف، به میهمان دایمی خطوط تولید سایپا تبدیل شده است.
سایپا همچنین از سال 1393، به مونتاژ کیا سراتو نسل دوم در ایران نیز میپردازد، در کنار مونتاژ خودروهای کیا از سال 2007 توسط اطلس خودرو به ایران وارد میشوند و از همان ابتدای واردات، همواره جزو خودروهای محبوب بازار کشور هستند.