پیکان وانت
پیکان وانت از جمله محصولات ایران خودرو است که توسط شرکت ایساکو گارانتی میشود. خط تولید این خودرو قدیمی توسط دو برابر با نام احمد و محمود خیامی راهاندازی شد. این خودرو از همان روزهای اول که وارد بازار شده بود با حجم سوخت 1600 سیسی مصرف سوخت بالایی داشت. پیکان وانتی که امروز تولید میشود با اولین مدلی که در سال 51 وارد بازار شد تفاوت چندانی ندارد. در سالهای اخیر ایران خودرو، موتور این خودرو را تقویت کرد تا استاندارد آلایندگی آن از یورو 2 به یورو 4 برسد.
.
مشخصات فنی پیکان وانت
موتور پیکان وانت 4 سیلندر است و با حداکثر قدرت 80 اسب بخار دارای حداکثر گشتاور 135 نیوتن متر در 3000 دور در دقیقه است. حجم موتور آن 1598 سیسی و 8 سوپاپه طراحی شده است. این محصول ایران خودرو دارای دنده دستی 5 سرعته است و شتاب صفر تا 100 آن 14 ثانیه زمان میبرد. با پیکان وانت در بهترین حال با سرعت 160 کیلومتر بر ساعت میتوان رانندگی کرد. مصرف سوخت این خودرو در شهر 12.54 لیتر در هر 100 کیلومتر است؛ اما خارج از شهر مصرف سوخت آن به 8.53 لیتر در هر 100 کیلومتر کاهش میباید. این خودرو با استاندارد مصرف آلایندگی یورو 2 فعالیت میکند. حجم باک آن تنها 45 لیتر است که با توجه به باربری بودن پیکان وانت باید گفت که مقدار کمی است.
در مورد سیستم ترمز این خودرو باید گفت که ترمز جلوی آن از انواع هیدرولیک دیسکی است؛ اما ترمز عقب را از انواع هیدرولیک کاسهای انتخاب نمودهاند.
.
طراحی داخلی و خارجی پیکان وانت
از نظر ابعاد باید گفت که پیکان وانت 1620 میلیمتر عرض، 4332 میلیمتر طول و 1422 ارتفاع دارد. وزن این خودرو 1210 کیلوگرم است. پیکان وانت این قدرت را دارد که 936 کیلوگرم بار را روی محور عقب و 570 کیلوگرم بار را روی محور جلو تحمل کند. ایران خودرو برای ایجاد امنیت در خودرو از سیستم ضد سرقت، قفل مرکزی دستی و کمربند ایمنی سه نقطه استفاده کرده است. سیستم آینه و شیشهها در این خودرو به صورت دستی قابل تنظیم است.
.
مقایسه پیکان وانت با وانت آریسان
این دو خودرو را میتوان برادران قدیمی دانست؛ اما تفاوتهایی نیز در این دو خودرو وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
از نظر ظاهری قسمت جلو پیکان وانت شبیه به پیکان طراحی شده است؛ اما نمای جلویی وانت اریسان شبیه به پژو پارس و 405 است. کابین و اتاقک آریسان نسبت به پیکان وانت راحتتر و بزرگتر است. ایران خودرو برای آریسان از ترمز ABS، فرمان هیدرولیکی و دو ایربگ استفاده کرده است اما به صورت کلی در آپشنها و امکانات فنی این دو خودرو تفاوت چندانی دیده نمیشود.
از نظر امکانات و تجهیزات رفاهی میتوان گفت اریسان امکانات و تجهیزاتی بهتری نسبت به پیکان وانت دارد. در آریسان میتوان سیستم صوتی و کولر را دید. با اینکه قیمت آریسان نسبت به پیکان وانت بیشتر است؛ اما این تفاوت قیمت کاملاً منطقی به نظر میرسد. چراکه امکانات و تجهیزات فنی آریسان بهتر از پیکان وانت هستند.
.
کلام آخر
پیکان وانت از گذشتههای بسیار دور یار و یاور مردم ایران بوده است. خرید این خودرو با توجه به قیمت مناسب و وجود قطعات یدکی هنوز هم گزینه مناسبی برای مردم ایران است.
معرفی کمپانی ایرانخودرو
ایران خودرو (با نام تجاری ایکو، IKCO) شرکت خودروسازی ایرانی است که دفتر مرکزی آن در تهران قرار دارد و در مرداد ۱۳۴۱ برادران خیامی آن را بنیان نهادند. این شرکت نخست ایران ناسیونال نام داشت و نخستین گروه تولیدات آن، گونهای اتوبوس بود.
در سال ۱۳۴۵، با قراردادی با شرکت روتس انگلستان، ایران ناسیونال برنامهریزی تولید پیکان را انجام داد و از ۲۴ اردیبهشت ۱۳۴۶ کارخانهٔ ویژهٔ آن گشایش یافت و ساخت انبوه آن کلید خورد. از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۷ پیکان در مدلهای کار، لوکس، جوانان، استیشن و وانت ساخته شد. انواع کامیون، اتوبوس، مینیبوس و آمبولانس نیز در این سالها با همکاری دایملربنز در این شرکت تولید میشد. در سال ۱۳۵۲، شرکت هدفگذاری کرد که به خودکفایی برسد و محصولاتی تمام ایرانی به فروش برساند. در این راستا، چندین کارخانه و شرکت تامینکننده در سراسر ایران تأسیس شد. شرکت در سال ۱۳۵۶ دارای قصد جدی برای تولید جایگزین پیکان بود که با وقوع انقلاب ۱۳۵۷ و جنگ ایران و عراق، پروژه برهم زدهشد و پس از جنگ، این شرکت با پژو فرانسه و شریکهای خارجی برای تولید خودروهای تازه در ایران به توافق رسید.
بسیاری از کارشناسان ایرانی باور دارند که با نبود سرپرستی درست، ایران خودرو از شرکتی خودکفا به یک ابزار فروش برای شرکتهای خارجی تبدیل شدهاست. با این وجود، این شرکت دو خودروی کاملاً اختصاصی سمند (۲۰۰۲) و دنا (۲۰۱۵) را تولید کردهاست. سمند محصول سال ۲۰۰۲، نخستین خودروی ملی ایران نامیده شد.