برای اینکه معامله خوبی داشته باشید باید مراحل معامله خودرو را بدانید. از قیمت گذاری روی خودرویی که قصد خرید یا فروش آن را دارید تا مراحل و قوانین معامله خودرو و انتقال، چیزهاییست که باید برای معامله خودرو بدانید.
مراحل معامله خودرو :
- بازدید و کارشناسی خودرو
- عقد قولنامه
- مراجعه به مراکز تعویض پلاک نیروی انتظامی و تعویض پلاک و برگه سبز خودرو
- مراجعه به دفتر اسناد رسمی و ثبت سند قطعی خودرو
مدارک مورد نیاز جهت معامله خودرو:
کارت خودرو و برگه سبز
این دو سند، اسناد اصلی احراز مالکیت از سمت نیروی انتظامی هستند. یعنی از دید نیروی انتظامی، مالک خودرو کسی ست که برگه سبز و کارت خودرو به نامش می باشد.این یکی از مهمترین مراحل معامله خودرو است.
همانطور که گفتیم نیروی انتظامی معتقد است کسی مالک خودرو است که به مراکز تعویض پلاک خودرو مراجعه کرده و برگه سبز و کارت خودرو به نامش شده است، اما قوه قضاییه معتقد است برای ادعای دعوی در مورد مالکیت خودرو در امور حقوقی، باید فروشنده، سندی به نام سند قطعی را در دفتر اسناد رسمی به نام خریدار زده باشد! یعنی در واقع از نظر قوه قضاییه، تا زمانی که شما سند رسمی نزنید، خودرو عملا به نام شما نیست! بگذریم!
به طور کلی تغییرات مهم خودرو مثل تغییر رنگ یا موتور یا اتاق خودرو نیز در برگه سبز قید می شود.
برگه کمپانی
این برگه در واقع همان فاکتور خرید خودرو از کمپانی تولید کننده است و مشخص میکند که در چه تاریخی چه خودرویی و به چه کسی فروخته شده است. ضمنا روی خودروهای لیزینگی اشاره می شود که خودرو در رهن شرکت لیزینگ است.
سند قطعی
این برگه در واقع همان کاغذی ست که قوه قضاییه معتقد است مالکیت خودرو را نشان می دهد. برای انتقال این سند نیاز است که خریدار و فروشنده با در دست داشتن مدارک و پس از انتقال پلاک، به دفاتر رسمی مراجعه کرده و اقدام به انتقال سند کنند. خودروهای صفر که مستقیما از کمپانی خریده می شوند این برگه را ندارند و در واقع وقتی برگ کمپانی و سند سبز هر دو به نام یک نفر است نیازی به سند قطعی نیست.
بیمه شخص ثالث
قطعا همیشه شنیده اید که خودروی بدون بیمه شخص ثالث را از پارکینگ منزل هم در نیاورید! چه برسد به اینکه بخواهید بروید و انتقال مالکیت بدهید!
مدارک شناسایی و وکالت
فروشنده خودرو باید در هنگام بازدید کارت ملی خود را بدهد و اگر مالک خودرو نیست، باید وکالتنامه رسمی و تام محضری در امور انتقال خودرو داشته باشد. این وکالتنامه باشد شامل هر دو قسمت شماره گذاری و تنظیم سند باشد و اگر طبق روال قدیم، وکالتنامه ای که در اختیار دارید فقط برای شماره گذاری اعتبار دارد، حتی شماره گذاری را هم نمی توانید انجام دهید، تنظیم سند قطعی که جای خود دارد! وکالتنامه از مالکانی که خارج از کشور زندگی می کنند مهر وزارت امور خارجه نیاز است.
مفاصا حساب عوارض شهرداری
هر خودرو بسته به نوع و مدل و ابعادی که دارد سالانه مشمول عوارض شهرداری می شود که اصولا باید سالانه پرداخت شود تا به آن جریمه تعلق نگرید، اما معمولا به دلیل مبلغ کم این عوارض مالکان تا زمان انتقال خودرو، آن را پرداخت نمی کنند و هنگام انجام امور انتقال خودرو یکجا آنرا پرداخت می کنند. برای پرداخت این عوارض باید با در دست داشتن کارت خودرو به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک شهری مراجعه کنید.
برگه عدم خلافی خودرو
این برگه نیز تکلیفش روشن است! یعنی شما برای انتقال خودرو باید تمام جریمه های راهنمایی و رانندگی خودرو خود را پرداخت کنید تا بتوانید آن را به غیر، بفروشید. پس از پرداخت جرایم خودرو با در دست داشتن کارت خودرو و مراجعه به دفاتر پلیس+۱۰ می توانید اقدام به گرفتن برگه عدم خلافی کنید. به یاد داشته باشید که برای پرداخت هزینه دریافت این برگه حتما باید کارت بانکی خود را نیز به همراه داشته باشید زیرا دفاتر پلیس+۱۰ هزینه پرداخت جریمه را از شما نقدی دریافت نمی کنند.
مدارک احراز سکونت خریدار
هنگامی که شما به عنوان خریدار به مراکز تعویض پلاک مراجعه می کنید باید مدرکی مبنی بر احراز محل سکونت شما به همراه داشته باشید تا مرکز تعویض پلاک بنا بر محل سکونت شما تصمیم بگیرد که چه پلاکی با چه کد شهری به شما تعلق بگیرد. این مدارک می تواند شامل سند ملک، اجاره نامه، گواهی اشتغال به تحصیل، قبوض خدماتی مثل آب، گاز، برق (معمولا مراکز تعویض پلاک قبض تلفن را به رسمیت نمی شناسند، چرا؟ ما هم نمی دانیم!) و بیمه تامین اجتماعی باشد. لازم به ذکر است این مدرک باید به نام شما یا یکش از اقوام درجه یک شما باشد.
بازدید و کارشناسی خودرو
یکی از مهمترین مراحل هنگام خرید خودرو کارکرده، بحث کارشناسی و عیب یابی خودرو است. بسیاری از فروشنده ها قبل از فروش خودرو با ترفند های مختلف کاری انجام می دهند که در ظاهر نتوان عیبی روی خودرو گذاشت. همان طور که قبلا در مقالات کارشناسی فنی خودرو و کارشناسی رنگ و بدنه خودرو توضیح دادیم، کارشناسی خودرو کاری تخصصی و مطمئنا سخت است که با یک اشتباه کوچک ممکن است باعث شود شما متحمل یک ضرر مالی زیاد و گاها هنگفت شوید! پس باز هم تاکید می کنیم در مورد کارشناسی خودرو با خودتان هم که شده لج نکنید! حتما این کار را به یک کارشناس متخصص واگذار کنید!
خودرو از نظر فنی و کارشناسی نظرمان را جلب کرد، بعدش چه کنیم؟
یک کلمه، قولنامه! خودرو را قولنامه کنید. حالا شاید بپرسید قولنامه چیست؟ قولنامه یک برگه کاغذ است که در دو نسخه بین خریدار و فروشنده به عنوان یک اعتبار برای انجام معامله امضا می شود و هرکدام یک نسخه را نگه می دارند. بهتر است با کاربن قولنامه را دو نسخه ای کنید و امضاها عینا یکی باشد تا اینکه یک برگه تهیه کنید و فتوکپی کنید. و هیچ وقت قبل از کارشناسی، قولنامه نکنید.
در قولنامه مشخصات خریدار و فروشنده به طور کامل قید می شود و مبلغی در حدود یک میلیون تومان به عنوان ودیعه به فروشنده پرداخت می شود و معمولا فردای آن روز برای تعویض پلاک و سند اقدام می کنند. در صورتی که به هر دلیل قبل از تعویض پلاک، خریدار یا فروشنده منصرف شوند مبلغی به عنوان خسارت به طرف مقابل پرداخت می شود.
تعویض پلاک
میتوان گفت آخرین مراحل معامله خودرو، تعویض پلاک است.
تا بحال تعویض پلاک انجام نداده اید و راه و چاهش را نمی دانید؟ خریدار و فروشنده و یا خریدار به همراه وکالتنامه تام، به یکی از مراکز تعویض پلاک مراجعه می کنند. برای تعویض پلاک توصیه می کنیم صبح خیلی زود به یکی از مراکز تعویض پلاک مراجعه کنید چون معمولا هم این مراکز شلوغند هم این پروسه نسبتا زمان بر است و تقریبا یک نصف روز را رویش حساب بازکنید!
شما هنگامی که می خواهید وارد مرکز تعویض پلاک شوید همان درب ورودی پارکینگ یک قبض به شما می دهد که دقیقا شما را راهنمایی می کند که باید به کدام باجه و کدام سالن مراجعه کنید. شما تمام مدارک را با خودتان به همان باجه می برید و کارت خودرو و سند سبز از فروشنده گرفته می شود و شما را به قسمت بازدید خودرو ارجاع می دهند. پس از بازدید شماره شاسی و شماره موتور خودرو به مرحله بعدی می رود و سپس شما را به قسمت فک پلاک ارجاع می دهند. برگه سبز و کارت خودرو نیز تعویض می شود و شما گرفتن پلاک جدید، آن را در قسمت نصب پلاک که معمولا قبل از خروجی پارکینگ قرار دارد، روی خودرو خود نصب می کنید و به شما برگه ای نیز برای خروج از پارکینگ داده شده است. پس از نصب پلاک شما با خیالی راحت می توانید از مرکز تعویض پلاک خارج شوید. توصیه می کنیم پس از تعویض پلاک، مستقیما به دفتر اسناد رسمی بروید و سند قطعی را نیز منتقل کنید تا بعدا این قسمت را هرروز عقب نیندازید!
معمولا بسیاری از فروشنده هایی که برای انتقال خودرو، به خریدار وکالت می دهند در برگه وکالت مهلت انتقال قید می کنند تا خریدار سریعا نسبت به انتقال خودرو اقدام کند تا فروشنده بعدا از بابت حقوقی، متضرر نشود. چون موارد زیادی مشاهده شده که اشخاصی که خودرو خود را فروخته اند و فورا خودرو را منتقل نکرده اند، اتفاقاتی با پلاک آنها رخ داده که آنها را در دردسر انداخته است!
لازم به ذکر است هزینه ثبت نهایی یا همان سند قطعی نیز بر عهده فروشنده است.
توصیه میکنیم برای انجام مطمئن معامله از کارشناسان متخصص فروش خودرو و برای اطمینان از سلامت خودرو از کارشناسان خودروی مجرب کمک بگیرید.